Kupując warzywa i owoce w sklepach, często klienci są narażeni na produkty nafaszerowane woskami, pestycydami czy innymi zanieczyszczeniami. Kierując się zdrowym rozsądkiem najbezpieczniej było by nabywać produkty  u sprawdzonego rolnika lub w sklepach z ekologiczną żywnością. Jednak nie wszyscy posiadają taką możliwość, dlatego też poniższe sposoby na pozbycie się toksyn mają za zadanie dokładne czyszczenie warzyw i owoców przed spożyciem.

Najlepsze sposoby pozbywania się zanieczyszczeń z warzyw i owoców

Sposoby te sprawdzają się jako czyszczenie warzyw i owoców z toksyn zewnętrznych. Niestety nie ma możliwości  pozbycia się szkodliwych substancji znajdujących się wewnątrz.

1. Pierwszym roztworem w którym należy namaczać warzywa i owoce to roztwór wody utlenionej. Należy przygotować wodę utlenioną o stężeniu 3 %, następnie odmierzyć łyżkę stołową i wlać do 4 litrów wody. Produkty moczyć przez 15-20 minut.

2. Kolejnym sposobem jest użycie sody oczyszczonej. W tym przypadku rozrabia się 2 łyżki sody w litrze cieplej wody. W takim roztworze moczy się warzywa około 30minut.

3. Ostatnią sprawdzoną metodą jest krótkie moczenie w mieszance octu jabłkowego. Potrzeba wlać jedną łyżkę octu jabłkowego do 4 litrów wody. Zamieszać i moczyć produkty nie więcej niż 5 minut, gdyż powyżej tego czasu mogą szybciej tracić swoją świeżość.